Jobba som cafébiträde

Att arbeta som cafébiträde är något som är väldigt vanligt och hos många yngre även populärt. Det finns mängder med olika caféer runt om i Sverige och nästan alla är i behov av mer personal. För många kan detta arbete passa bra i samband med studier, medan andra arbetar med tjänsten på heltid. Här nedan kommer du få läsa mer om hur det är att arbeta som cafébiträde och vilka arbetsuppgifter du kan förvänta dig.

[IMAGE=dR4TeFbIFH2g.jpg]

Den som vill arbeta på ett café behöver vara införstådd med att alla möjliga typer av arbetsuppgifter kan ingå. Vad just du kommer att göra beror på din arbetsplats, men det vanligaste är beredning av kaffe, diskning, städning, kassaarbete och servering. Det är cafébiträdets uppgift att se till att du som kund känner dig välkomnad, att det är rent på borden och att du får de produkter som du vill ha. Vill du arbeta som cafébiträde eller har ett café som behöver anställa kan du vända dig till ett rekryteringsföretag som fokuserar på branschen!

Hur ser arbetstiderna ut?

Rollen som cafébiträde passar bäst för den som inte har några problem att vara flexibel i sina arbetstider. Här är det sällan kontorstider som gäller, även om det finns vissa tjänster där heltid under dag erbjuds. I många fall kan du behöva komma att arbeta på helger och under kvällar, vilket betyder att det är viktigt att du kan jobba när som helst. Förbered dig på ett rullande schema så att du kan planera din vardag och privatliv.

Du behöver dock inte bara vara flexibel i dina arbetstider, utan det finns även vissa egenskaper som är viktiga för ett cafébiträde att ha. För det första måste du se till att vara serviceinriktad, eftersom det är just service som du kommer att arbeta med. Det är även bra om du är social och har lätt för att prata med nya människor, men även att du är stresstålig och ansvarsfull.

Behöver man någon utbildning?

Det är sällan som du kommer att behöva någon specifik utbildning för att kunna arbeta som cafébiträde. Majoriteten av alla caféer ser till att lära upp dig på plats, men visst kan det vara bra om du har en gymnasial utbildning inom restaurang och livsmedel bakom dig alternativt att du har studerat programmet på komvux. Det absolut lägsta kravet brukar dock vara just gymnasieutbildning, men även körkort som krav kan i vissa fall förekomma. Orsaken till det är att du som cafébiträde kan behöva komma att göra många varierande arbetsuppgifter. Ibland inkluderar detta att du ska hämta upp varor. Om ett körkort krävs är det dock något som de allra flesta arbetsgivare skriver redan i jobbannonsen. På så sätt kan du redan innan se om du uppfyller kraven för tjänsten eller inte.