Att läsa till kock

Trots att det är ett yrke som i många fall är både stressigt och intensivt är det många som har en dröm om att bli kock. Hur gör man för att studera till kock?

Om du har en dröm om att driva ett café eller en restaurang måste du förstås pryda väggarna med någonting – så länge ambitionen inte är att driva något med väldigt minimalistisk inredning vill säga. Hos Dear Sam hittar du ett stort sortiment av posters och ramar. I sortimentet av posters hittar du bland annat Dear Sams “Icon Collection”, en uppsättning posters med motiv av ikoniska stjärnor som David Bowie och Jane Birkin på klassiskt svartvita foton.

Den viktigaste förutsättningen för att studera till kock är förstås att du har ett brinnande intresse för mat och matlagning. Vid sidan av det är det bra om du har personliga egenskaper som gör dig stresstålig och att du har bra simultanförmåga (eftersom du behöver vara bra på att laga många olika rätter samtidigt). För att jobba professionellt som kock behöver du dock gå någon form av kockutbildning. När det gäller utbildningen finns det olika vägar att gå. Att läsa till kock kan du göra på gymnasiet. Restaurang- och livsmedelsprogram finns bland annat i Stockholm. Om du är för gammal för att gå på gymnasiet finns ett flertal folkhögskolor i Sverige som erbjuder kockutbildningar.