Städa efter dig

I ett kök måste man städa efter sig. Om man kommer hem till en person och köket är smutsigt och det står disk överallt så blir man troligen inte så sugen på att äta middag där. På en restaurang äter väldigt många människor och det är inte helt riskfritt att låta köket vara smutsigt. Om man spiller något gäller det att torka upp efter sig. Man kan inte bara tänka att någon annan kommer och städar utan ta egna initiativ.

Hygientänk

En restaurang ska vara ren. Bänkar och golv ska vara städade. Man ska kunna lägga råvaror på bänken utan att de blir fulla med köttsaft, gammal sås eller annat. Om restaurangen inte hålls i ett fint skick kan man riskera att kommunens miljöinspektörer gör ett besök och då kan man i värsta fall behöva stänga sin restaurang. Ett bra hygientänk går ut på att man plockar undan sådant som inte ska vara framme. Bänkar och andra ytor torkas av med jämna mellanrum och kyl, frys och skafferi töms och städas ur. Det är också viktigt att olja från fritöser tas bort och fylls på när den blir för gammal och att stekbord rengörs.

Ingen annan städar

I en mindre restaurang har man ofta inte någon städpersonal som gör rent i köket. Om man lämnar köket smutsigt är det också så man kommer att se det nästa gång. Det kan alltså vara värt att lägga lite extra tid på städning även om kvällen är sen. Om man inte har någon som diskar måste även tallrikar och annat spolas av och köras i diskmaskinen så att matgästerna har något att äta på under morgondagen.

Golvet ska vara rent

Ett smutsigt golv är inte bara ofräscht, det kan också orsaka olyckor. Om matrester ligger på golvet istället för att kastas i återvinningen eller sopsorteringen blir golvet snabbt halt. Det kan göra att man faller, tappar mat och tom skadar sig. Det är därför viktigt att man ser till att golvet är rent. Om man tappar något ska det snabbt plockas upp. Om föremålet går sönder plockas eller sopas delarna upp. Man måste också se till att eventuell vätska som spillts ut tas omhand. Om det är det olja måste det sugas upp med exempelvis papper innan man torkar med speciella rengöringsmedel medan vatten kan torkas upp med lite papper.