Barista – vad menas med det?

Vad betyder egentligen ordet ”Barista?” Har du aldrig hört talas om ordet kan det vara svårt att veta vad det betyder. Men det är så enkelt som att den som jobbar som [barista: https://pixelkafe.se/ ] helt enkelt är en person som professionellt tillverkar olika slags kaffedrinkar. De vanligaste kaffedryckerna innehåller espresso och mjölk. Ordet syftar alltså på en person som är utbildad och skicklig på att göra kaffedrinkar, i motsats till en sommelier som sysslar med vin.

Utbildning

En barista börjar oftast att jobba som kafébiträde på ett kafé, och blir utbildad på plats av någon som under en längre tid arbetat som barista och den personen har i sin tur blivit upplärd. Det är sällan arbetsgivarna ställer krav på utbildning, men det finns bra utbildningar att gå. Vill du öppna ett eget kafé besök då gärna capcito.com för de erbjuder bra lån. Om du går Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet får du lära dig baristans konster och mycket annat som du behöver kunna om du vill jobba på ett kafé. Att ha en utbildning och även också vana vid kassaarbete är positivt och kan göra det lättare att få ett arbete inom området.

Andra arbetsuppgifter än att göra kaffedrinkar

Nu måste baristan även kunna göra andra arbetsgifter, som att kunna hantera olika maskiner och deras teknik. Baristan bör ha bra kunskaper kring kaffets råvara, som att veta skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, hur kaffet bör blandas och hur bönorna ska rostas för att få fram den bästa smaken. Om en kund frågar vad som finns i kaffet ska baristan kunna klargöra vilka bönor som finns i kaffekvarnen. De flesta baristor varierar sin arbetsdag som cafébiträde och servitör. En barista hittar du oftast på ett kafé, men även på konditorier, espressobarer och coffeeshops, men kan även anlitas av företag som vill ha rådgivning av en kaffeexpert.