Ehec

Ehec är en relativ vanlig bakterie. Den finns i djur tarmar och man kan vara bärare av bakterien trots att man inte har några symtom alls. Det är en form av e-colibakterier, och den skapar giftiga gaser i tarmen om den börjar utvecklas. Ehec finns framför allt hos nötdjur men man kan finna den även hos andra djurslag över hela världen. Vid smitta får man ofta diarré. Man kan få ont i magen och även kräkningar kan uppkomma.

Trivs där det är surt

Hos Institutet för hälsa och välfärd kan man se att Ehec och dess bakterier trivs överallt där det är surt. Man kan till exempel bli smittad av att dricka opastöriserad mjölk. Även av rå köttfärs eller viltkött kan man smittas och är man jägare gör man klokt i att se till att djurets tarmar eller mage inte kommer i kontakt med det ätliga köttet. Sallad är också en råvara där ehec kan förekomma och det är därför viktigt att man sköljer salladen noga innan man äter den. Det ska dock påtalas att ehec inte överlever speciellt länge på till exempel en skärbräda eller köksbänk i köket.