Restauranger och sjuka anställda

Att bli sjuk och arbeta på en restaurang eller i ett café är inte alltid så lätt. Man kan ibland ha tur att det finns en administrativ tjänst, eller att det är en sjukdom som inte smittar men minsta lilla förkylning sätter ofta stopp för arbetet. Man vill inte riskera att kroppsvätskor eller bakterier hamnar i det som ska serveras. Om man bara har hösnuva eller en allergi kan man ofta arbeta, men ibland kan man behöva ett munskydd för att inte råka nysa i maten.

När man inte får arbeta

Ibland har man en skada eller en sjukdom som gör att man inte får arbeta med livsmedel. Då får man antingen vara hemma, eller så kanske man kan exempelvis städa eller diska för att i alla fall få vara på jobbet. Om man är avstängd får man dock inte alls vistas på arbetsplatsen annat än som vanlig gäst. Vid de tillfällen ska man kontakta försäkringskassan och sjukanmäla sig första dagen.

Antibiotika


Med antibiotika slutar man vanligtvis smitta efter ett par dagar men det gäller bara vissa sjukdomar. Det kan vara bra att samtala med sin läkare om det är så att man har en smittsam sjukdom och arbetar med livsmedel. Då kan läkaren ofta göra en bedömning när det är lämpligt att återgå till sitt arbete. Om man driver en egen restaurang kan det innebära att man måste ha stängt under en period om ingen annan kan gå in och ta över driften. Kanske kan man skriva ner recept och annat och låta andra provlaga maten för att se om någon klarar av det? Om man har familj kanske de kan gå in och hjälpa till i alltifrån städning av lokal till tillagning av rätter. Även om man inte smittar kan det vara svårt att arbeta heltid och samtidigt vara sjuk och kanske även i behov av medicinering.