Mise en place

För den som bara har lagat mat hemma är termen mise en Place antagligen inte så bekant. Inom Europa är det dock en term som är välkänd inom kök och restaurang. När du håller på i köket hemma plockar du antagligen fram olika ingredienser som du kommer att behöva till det du ska laga. Det är nämligen det som mise en Place handlar om.

Färdig mise en Place

Hemma kan man plocka fram saker lite då och då under tiden man lagar sin rätt men riktigt så fungerar det inte på en restaurang. Där har ofta varje kock en egen liten korg med mise en place. Om det bara finns en kock står livsmedel eller råvaror för det mesta lättåtkomligt ständigt. I en kocks mise en place ingår salt, peppar, ofta chilisås och örter av olika slag. En mise en place kan dock se ut på flera olika sätt beroende på restaurangens inriktning, maten som lagas med mera.

Även på ett café finns en mise en place i köket. Det är helt enkelt för att den som lagar mat eller baka ska slippa springa runt i köket. Kocken ska istället kunna lägga fokus på just maten eller bakverket. Att ha de flesta saker framme kan också vara mer hygieniskt, och dessutom slipper man springa och öppna kyl samt frys flera gånger.

Förbered i god tid

Det lönar sig att förbereda i god tid, det vet troligen alla som någon gång har lagat mat. Om man ska laga en rätt som innehåller lök, kött med mera kan det ofta vara klokt att titta igenom och ta fram det. I en restaurang är det ofta stressigt och man kan spara en hel del tid på att till exempel hacka löken innan matgästerna kommer och innan restaurangen öppnar. Man kan också ha en del mat förberedd. Smörgåsar kan till exempel vara skurna, pålägg kan vara upplagt, köttbullarna kan vara brynta och hamburgarna formade. Sallader håller sig fräscha ett bra tag och om olika varianter finns kan man snabbt lägga till de andra ingredienserna.

Mise en place och hygien

Det är viktigt att också hålla sin mise en place hygienisk. Om man ska använda kylda varor kan det vara bra att ha en kylplatta att ställa dem på. I och med den håller sig maten kall en längre stund och man slipper tänka på bakterietillväxt och annat. Det kan också vara bra att ha olika skedar till de olika sakerna i mise en placen. Då slipper man tänka på att ingredienserna blandas och man behöver inte heller vara och gräva med fingrarna i burkarna. Det ser och är långt mycket mer hygieniskt att istället lyfta upp korven eller gurkskivan med en liten gaffel eller sked.