Salmonella

Till skillnad från ehec överlever salmonellabakterier relativt länge på en skärbräda eller kniv. Därför ska man vara extra noga med disk och hantering av sådana djur som ofta är smittade. I dag hör man främst om smittade fåglar och hos Folkhälsomyndigheten som tidigare var smittskyddsinstitutet, anser man att sjukdomen är ovanlig. Trots att den är ovanlig ses den som allmänfarlig och om en person eller ett djur har smittats eller misstänks ha det ska isolering ske och smittskyddsläkare kontaktas. Som människa blir man sällan isolerad men man blir ofta avstängd från arbete om man hanterar livsmedel i någon form. Det betyder att man helt enkelt inte får arbeta. Om det går kan man också omplaceras till en tjänst där livsmedel inte förekommer.

Symtom

Likt många andra sjukdomar som människan kan få i sig genom mat är det främst symtom från magen och tarmen som visar sig. Det är vanligt att man får diarré och att man kräks. Ofta får man ingen behandling men i svårare fall då inflammationer i leder och andra symptom uppkommer kan man få antibiotika. Om man smittats i hemmet ska det dessutom städas noga, speciellt i köket.