Skaderisker i köket

Varje år sker flera olyckor inom restaurangyrket. Skärskador, brännskador och fallskador förekommer frekvent. När man arbetar i ett kök får man räkna med att råka ut för en del olyckor. Det är till exempel inte många kockar som aldrig har bränt sig eller skurit sig. Det man måste tänka på är dock att olyckorna kan vara mer eller mindre allvarliga. Om man fått ett stänk varm sås på sig behöver man inte larma via SOS men om någon fastnat i en maskin kan läget vara allvarligare.

Skärskador

Det är inte alls speciellt ovanligt att man som kock eller anställd i ett kök råkar skära sig på ett eller annat verktyg. Knivar, saxar och rivjärn är vassa och till det kommer redskap som potatisskalare och osthyvlar. En skärskada kan vara mer eller mindre allvarlig, det beror till exempel på var man råkar skära sig och hur djup skadan blir. En ytlig skärskada behöver ofta bara tvättas ren och sedan kan man sätta ett plåster på den och med en plasthandske på handen kan man sedan fortsätta jobba. En djupare skada behöver även den tvättas men det kan också vara bra att kolla upp om skadan behöver sys eller om några nerver har skadats.

Brännskador

Ibland händer det att man råkar ta tag i en varm form som precis kommit ut ur ugnen. Man kan också råka nudda vid en varm kastrull eller så är vattnet i kranen allt för varmt. En brännskada bildas otroligt snabbt och det kan göra rejält ont. Vid en lättare brännskada bildas blåsor i huden. Det är klokt att inte ta hål på dem eftersom det då snabbt kan skapas infektioner. Vid en allvarligare brännskada går den längre ner i huden och man får då sår och hunden kan brännas bort. Om man bränner sig är det viktigt att kyla ner den skadade kroppsdelen ordentligt. Det är klokt att spola den med ljummet vatten under flera minuter. Om skadan är djup krävs vård med speciella förband och man kan också behöva hudtransplantationer.

Lyft rätt

I ett kök eller bageri kan det ofta förekomma en hel del tunga lyft. Mjölpåsar, säckar och andra tunga saker ska lyftas och då gäller det att tänka på ergonomi. Hos Vårdguiden finns flera bra tips på hur man kan lyfta och städa på ett sätt som gör att man inte får ont eller skadas när man gör olika rörelser.